28
феб-2019

ROMANTIČNA NEMAČKA

Bus, Putovanja   /   Tags: , ,

26.04.-02.05.2019.

Fisen, Dvorac Nojšvanštajn, Rotenburg Ob Der Tauber, Ulm, Nirnberg, Lauterbah, Kveldinburg, Lajpcig, Drezden, fakultativni izlet u Hajdelberg i Dinkelsbil.

7 dana, bus + 4 noćenja u hotelu

Obilazimo bajkovite gradove Nemačke

FIRST MINUTE DO 09.02.2019 
CENA: 209EUR
CENA ZA PAROVE: 199EUR

REGULARNA CENA NAKON 09.02.2019
CENA: 229EUR
CENA ZA PAROVE: 209EUR

Period putovanja : 26.04.-02.05.2019.

Bajkovita tura i mesta koja sigurno do sada niste posetili. Istorijska sela i gradovi, palate, barokne crkve i moćni obronci Alpa, neverovatni pejzaži i priroda od koje zastaje dah, neobična arhitektura… Sve ovo na Romantičnom putu kroz gradove Nemačke.  Naše putovanje počinje u Fisenu, romantičnom Starom gradu u Bavarskoj  i jednom od vodećih turističkih gradova u Nemačkoj. Naseljen još u rimsko doba predstavljao je glavnu raskrsnicu puteva između Italije i Austrije. Poznat je po proizvodnji violina, po posebno romantičnim putevima za šetnju,  i nalazi se veoma blizu nadaleko poznatog dvorca kojem idemo u posetu, Nojšvanštajna koji je sagrađen kao rezidencija luckastog kralja Ludviga II od Bavarske – sanjara i rasipnika. Bajkovito zdanje je poslužilo kao inspiracija Voltu Dizniju za dvorac iz ,,Uspavane lepotice”. Fisen se nalazi na obalama reke Leh (Lech) i okružen je Alpima, a u okolini se nalazi više od 10 jezera pa je idealan za odmor, šetnju, biciklizam i turistička razgledanja. U gradu se nalazi veliki broj galerija u kojima su smeštene državne kolekcije slika, kao i najstarija freska u Nemačkoj. Grad ima veliku umetničku vrednost, a okolna priroda različite živopisne pejzaže, pa je veoma interesantan u svim godišnjim dobima.

Stižemo u Ulm, rodni grad jednog od najgenijalnijih umova čovečanstva Alberta Ajnštajna. Posle Drugog Svetskog rata Ulm je bio veoma razoren, ali tokom decenija se iz ruševina razvio u savremeni grad kojeg čini skladan spoj arhitekture i duha starog grada Ulma s jedne, i zadivljujuće modernog grada sa druge strane. To su ustvari  dva  grada, Ulm  na  strani  Baden-Württemberg-a  i  Novi  Ulm  u  Bayern-u . Razdvaja  ih  on, Dunav.  Dok  šetamo  pored  Dunava ,bedemom  koji  je  500  godina  star,  uživaćemo  u  gracioznom plesu labudova. Spuštamo se niz uzano  stepenište do  Starog  grada. Mnoštvo  uskih  uličica, kaldrmisanih  podsetiće  nas  na  sve  ono  što  ste  učili  o  srednjem  veku. U  Starom  gradu  ulazimo  u  “ribarsku  četvrt“ ,čućemo  šum  malih  potočića  koji  se  svi  zajedno  slivaju  u Dunav. Zasigurno će nam zastati dah  kada  ugledamo  sinonim  ovoga  grada  Ulmer Münster  katedralu, sa najvišim crkvenim tornjem na svetu čini njegovo glavno obeležje.

Nastavljamo do Rothenburg ob der Tauera, grada koji u potpunosti odiše srednjovekovnim šarmom. Sasvim je opravdano što je Walt Disney baš u ovom gradu našao inspiraciju za svoju priču o Pinokiju i što se tokom Drugog svetskog rata američki vicepremijer lično pobrinuo da grad ostane neokrnjen. Posećujemo Marktplatz gde je renesansna gradska većnica, kao i muzej Deutsches Weihnachtsmuseum  gde se tokom čitave godine prodaju božićni prizvodi. Isprobavamo neke od lokalnih specijaliteta kao što su neodoljivi Schneeballen. Zaštitni znak Rothenburga su srednjovekovne zidine sa tornjevima, kapijama i bedemima. 

Fakultativno idemo na izlet u Heidelberg. Sanjalačka romantika između Starog mosta i impozantnog dvorca, kulturna ponuda sa manifestacijama vrhunskog nivoa, prelep položaj između reke Nekar i obronaka planine Odenvald – opravdano čuva naziv dragulja nemačkog turizma. Na gotovo svakom koraku ostaćete očarani i zatečeni istorijskom lepotom ovog mesta. Grad smešten na reci Neckar naseljen je još od doba praistorije. U starom delu grada obilazimo Dvorac Heidelberg, koji dominira pogledom na grad, a na severu grada razgledamo Philosophenweg, stazu kojom su filozofi i  profesori šetali i u razgovorima dolazili do velikih otkrića. Nastavljamo prema crkvi sv. Duha, najpoznatijem gradskom svetilištu, odakle stižemo do još jedne atrakcije, Starog mosta.

Naš izlet nastavljamo u Dinkelsbilu, dobro očuvanom srednjovekovnom gradu koji daje poseban karakter ovom romnantičnom putu. Poznat po svojim elegantnim patricijskim kućama i impresivnim trgovačkim zgradama iz 15. i 16. Veka. Blago ovog grada je neobična i bajkovita arhitektura  a  svetski je poznat po utvrđenom zidu i šesnaest kula, od kojih četiri pružaju pristup gradu.

Bilo bi teško naći šarmantniji grad od Kveldinburga! Uske popločane ulice okružene su s više od 1300 kuća. Grad je preživeo rat i ostao potpuno neoštećen i samim tim sadržao je svoj srednjovekovni izgled u potpunosti i baš zbog toga ceo grad je uvršten u UNESCO-vu svetsku baštinu. 

Lajpcig važi za jedan od najlepših i najdinamičnijih gradova Istočne Nemačke, a sa pola miliona stanovnika on je danas najveći grad savezne države Saksonije. Ime grada potiče od slovenske reči Lipsk, što “znači mesto gde rastu lipe”. U najnovijoj istoriji Lajpcig je stekao svetsku slavu kao grad u kojem su 1989. započele Demonstracije ponedeljkom, najjači protesti za svrgavanje komunističkog režima u Istočnoj Nemačkoj.  Iako su saveznici žestoko bombardovali Lajpcig tokom Drugog svetskog rata, mnoge slavne građevine ostale su netaknute, među kojima su atrakcije kao što su crkva Svetog Tomasa u kojoj je Johan Sebastijan Bah bio kantor, i Auerbahov podrum, kafana u koju je za vreme studija izlazio mladi Gete. 

Naše putovanje završavamo u Drezdenu, gradu koji je ne tako davno bio u potpunosti uništen. Naime, upravo je Dresden u Drugom svetskom ratu bio grad koji je pretrpeo najrazornije bombardiranje. Nedugo nakon završetka Rata započela je njegova obnova, koja ga je dovela do današnjeg sjaja i titule grada umetnosti i kulture. Najpoznatije građevine u Drezdenu jesu veličanstvena zgrada opere Semperoper, zatim protestantska crkva Frauenkirche, Dresdenski dvorac … Drezden je grad čija lepota vas neće ostaviti ravnodušnim. 

1.dan (26.04): Polazak iz Beograda sa parkinga preko puta Muzeja istorije Jugoslavije (Kuća cveća) u 15h. Noćna vožnja kroz Mađarsku i Austriju sa usputnim pauzama radi obavljanja carinskih formalnosti i kraćim pauzama radi odmora putnika na 3-4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

2.dan (27.04): Dolazak u Fisen u jutarnjim časovima. Prelep grad koji je kombinacija panorame između planina i jezera, gde ćemo praviti desetočasovnu tehničku pauzu. Neće vas ostaviti ravnodušnim aktivnosti na otvorenom, priroda, kultura i romantičan stari grad. Fakultativni obilazak grada: stari grad,  kompleks St. Mang’s Abbey – nekadašnji benediktinski manastir i baziliku, Hoses dvorac, Lechfall vodopad. Preporučujemo fakultativni obilazak čuvenog dvorca Nojšvanštajn koji je Volt Dizniju poslužio kao inspiracija za dvorac iz ‘’Uspavane lepotice’’. Povratak u Fisen. Slobodno vreme. Nastavljamo put do Minhena. Smeštaj u hotel. Noćenje.

3.dan (28.04): Pakovanje stvari i napuštanje soba. Dnevna vožnja do  Ulma, grad na Dunavu, rodno mesto Alberta Anštajna. Fakultativni obilazak grada: čuvena katedrala u Ulmu – najviša crkva na svetu, rodna kuća najvećeg genija u istoriji čovečanstva, kej pored Dunava – Ulmer Stadtmauer sa prelepom arhitekturom, gradska većnica, Luteranska crkva. Slobodno vreme za uživanje. Nakon par sati nastavljamo put do Rotenburg ob der Taubera, jednog od najlepših gradova Nemačke. Fakultativno obilazimo: gradsku većnicu, srednjovekovne odbrambene zidine, najpoznatiju gradsku “razglednicu” Plönlein, dve gradske kule i dvorac sa pogledom na grad. Nastavljamo put do Nirnberga. Slobodno vreme.  Noćenje.

4.dan (29.04): Fakultativno idemo na izlet u Hajdelberg, mesto kojim dominiraju srednjovekovne i barokne zgrade gde obilazimo ruševine renesansnog dvorca i najstariji univerzitet u Nemačkoj. Uživamo u lepoti ovog gradića. Nastavljamo put do Dinkelsbila, grada oivičenog odbrambenim zidom od 18 tornjeva i ogromnom crkvom gde posećujemo jednu od najlepših zanatskih kuća. Povratak u Nirnberg. Noćenje.

5.dan (30.04): Pakujemo se i napuštamo sobe. Romantičnim putem stižemo u Lauterbah koji predstavlja kompleks sela sa kaldrmom i posebnim romantičnim duhom, zatim idemo u Kveldinburg gde prvo primećujemo dvorac i katedralu iz srednjeg veka koji dominiraju ovim gradom, stari grad zajedno sa dvorcem i crkvom koji su pod zaštitom UNESCO-a. Nakon obilaska ovih gradova idemo u  Lajpcig. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Noćenje.

6.dan (01.05): Pakovanje stvari i napuštanje soba. Nastavljamo put do Drezdena, Firence na Elbi” u Saksonskom trouglu. Pravimo desetočasovnu tehničku pauzu i idemo u obilazak palate Cvinger, opere Zemper, Državnog muzeja, Bogorodičine protestantske crkva, Avgustovog mosta. Polazak za Beograd u večernjim časovima. Noćna vožnja kroz Češku, Slovačku i Mađarsku sa usputnim pauzama radi obavljanja carinskih formalnosti i kraćim pauzama radi odmora putnika na 3-4 sata u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice.

7.dan (02.05): Dolazak u Beograd u popodnevnim časovima.

FIRST MINUTE DO 09.02.2019
CENA: 209EUR
CENA ZA PAROVE: 199EUR

REGULARNA CENA NAKON 09.02.2019
CENA: 229EUR
CENA ZA PAROVE: 209EUR

Prijava: Prilikom prijave plaća se avans od 50 evra u dinarima po prodajnom kurs Vojvođanske banke. Ostatak se plaća najkasnije mesec dana pred put, takođe u dinarima po prodajnom kursu Vojvođanske banke.

Aranžman obuhvata:

  • Kompletnu organizaciju i vođenje puta
  • Prevoz visokopodnim autobusima (audio, video, klima)
  • 1 noćenje u hotelu u Minhenu u 1/2 sobama
  • 2 noćenja u hotelu u Nirnbergu u 1/2 sobama
  • 1 noćenje u hotelu u Lajpcigu u 1/2 sobama

Aranžman ne obuhvata:

  • Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uplatiti u agenciji najkasnije do 5 dana pred put)
  • zbog sve učestalijih kontrola policije u državama EU, agencija preporučuje putnicima da OBAVEZNO UZMU međunarodno putno osiguranje; u slučaju da putnik nema osiguranje, sam snosi sve eventualne troškove i posledice
  • Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno-istorijske spomenike
  • Individualne troškove na putovanju

 

0

 likes / 0 Comments

Arhiva

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec