BLOG CATEGORIES:
PRETRAGA:
04
окт-2019

17 DANA

KOLUMBIJA

Bogota – Medeljin – Kartahena – Santa Marta 

17 dana /avio
7.04 – 03.05.2020.
13.11 – 29.11.2020.
03.12 – 19.12.2020.

 

Kolumbija, zemlja boje, pesme i plesa, koja je ime dobila po čuvenom Kristoferu Kolumbu raznovrstan je mozaik prirode, kulture i stanovništva. Zahvaljujući svom položaju u centralnom delu američkog kontinenta Kolumbija je zemlja prirodne raznolikosti i jedinstvene kulturne baštine; moderni gradovi sa soliterima i noćnim klubovima, predivne karipske plaže, džungle i amazonski safari, tropski pašnjaci, kolonijalni gradovi, arheološki ostaci, kamene kolonijalne zajednice, plantaže kafe, etnička šarenolikost usled viševekovnog mešanja domorodačkog stanovništva sa potomcima afričkih robova, Evropljanima i doseljenicima sa Bliskog Istoka. Ovde na ekvatoru, sa suncem uvek iznad glave, i plodnom zemljom ispod nogu pružaju se vidici koji, u kojem god pravcu da se okrenete, ostavljaju bez daha. Po prirodnim sadržajima, Kolumbija je jedna od najbogatijih zemalja na svetu. Za pozadinu pejzaža zadužen je planinski lanac Anda, dok srce Kolumbije čine prašume Amazona, koje pokrivaju 35% površine ove zemlje. U Kolumbiji se nalazi veoma bogata flora i fauna, koja je tipična za ekvatorijalnu oblast, a ujedno je poznata i po biodiverzitetu ptica, od kojih je nacionalna ptica andski kondor. Autohtono stanovništvo živi u mnogim oblastima Kolumbije i teži očuvanju svojih tradicija. To se može videti kroz varijacije u gastronomiji i  tradicionalnoj muzici kroz održavanje raznih kulturnih dogadjaja i svetkovina. U vrelini karipske obale život je sporiji i opušteniji, a kultura ležernija.

Plan i program puta:

1. dan: Beograd – Bogota

Sastanak grupe na aerodromu Nikola Tesla u dogovoreno vreme (ukoliko vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka sa drugih aerodroma: Zagreb, Budimpešta…). Let za Bogotu sa usputnim presedanjem.

2.dan: Bogota

Dolazak u Bogotu, transfer do smeštaja i smeštanje u hotel. Upoznavanje sa prestonicom i njenim istorijskim centrom. Uživamo u kolonijalnoj arhitekturi dok se upoznajemo sa turbulentnom istorijom i kulturom Kolumbije: Plaza Bolivar, zgrada Predsedništva, Gradska kuća, Palata pravde, zgrada Kongresa. Za kraj dana u dogovoru sa vodičem možemo se popeti na Monserat koji se nalazi na nadmorskoj visini od 3152m, sa koga se cela Bogota vidi kao na dlanu! Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan: Bogota – Santa Marta 

U jutarnjim časovima pakujemo kofere i polećemo put Santa Marte, najstarijeg grada Kolumbije. Grad je okružen prelepim plažama sa jedne strane i planinskim vencom Sijera Nevada de Santa Marta sa druge. Transfer do smeštaja u distriktu El Rodadero. Ulazak u sobe. Slobodno vreme. U večernjim časovima odlazak u neki od mnogobrojnih restorana. Noćenje.

4. dan: Santa Marta 

Današnji dan namenjen je uživanju i odmaranju na karipskom moru. Da li ćete roniti, plivati ili se sunčati na plaži uz sveže tropsko voće, u potpunosti je na vama. Ne propustite da napravite pauzu za ispijanje kolumbijske kafe na kolumbijski način – crna sa puno šećera! Odmor. Slobodno vreme. Noćenje. 

5. dan: Santa Marta – Tayrona nacionalni park

Slobodan dan ili vam predlažemo fakultativnu posetu čuvenom nacionalnom parku Tayrona. U jutarnjim časovima polazimo u istraživanje ovog fantastičnog nacionalnog parka, koji je prava poslastica za sve ljubitelje prirode i divljeg sveta. Taryona se nalazi na mestu gde lanac najviših kolumbijskih planina Sierra Nevada dodiruje plavetnilo Kariba. Vidik varira od tropskih plaža, preko sušnih delova, pa sve do kišnih šuma na planinskim obroncima. Treking po nacionalnom parku. Povratak u Santa Martu. Slobodno vreme. Noćenje. 

 

 

6. dan: Santa Marta – Minka 

Slobodan dan ili vam predlažemo fakultativno istraživanje gradića koji se nalazi na obroncima Siera Nevade, sa pogledom na Santa Martu i Karipsko more – Minka. Minka se do pre par godina nije mogla naći na turističkim mapama i vodičima, s obzirom na to da ga je držala gerila. Od potpisivanja primirja ovo bezbedno i šarmantno mesto postaje turistički dragulj regiona. Za velike avanturiste se upravo odavde kreće u Izgubljeni grad – kolumbijski Maču Pikču, koji se nalazi na nekoliko dana hodanja od Minke. Kraj je poznat i po pticama koje se mogu naći u ovim prelepim planinama, kojih u ovom kraju ima od 162 od 300 vrsta. Uživaćemo u samom gradiću i laganoj šetnji, nakon čega stižemo do prirodnih bazena za kupanje Pozo Azul, koji se nalaze na reci koja prolazi kroz Minku. Spuštamo se sa Sijera Nevade i vraćamo se u Santa Martu. Slobodno vreme. Noćenje. 

7. dan: Santa Marta – Kartahena

Odjavljujemo se iz smeštaja i putujemo za Kartahenu. Dolazak u Kartahenu i transfer do smeštaja. Nakon kraćeg odmora upoznajemo se sa lokalnim običajima i kulturom i isprobavamo karipske specijalitete u lokalnim restoranima. Utapamo se u vrelu atmosferu karipske obale Kolumbije. Slobodno veče. Noćenje.

 

 

 

8. dan: Kartahena

Slobodan dan za opuštanje ili vam predlažemo fakultativno upoznavanje ovog magičnog grada osnovanog još u 16. veku, čije se zidine i stari grad nalaze se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Kartehena je u kolonijalno doba predstavljala važnu trgovačku luku i bila jedan od centara španske imperije. Šetamo uskim ulicama, fotografišemo šarene fasade, družimo se sa lokalcima i uživamo u tropskom voću i morskim plodovima. Slobodno vreme za istraživanje Kartahene. Noćenje. 

9. dan: Kartahena

Slobodan dan u Karteheni ili celodnevni fakultativni odlazak do obližnjeg poluostrva Baru. Kupaćemo se i uživati na jednoj od najlepših plaža karipskog mora – Playa BlancaKristalno čista plava boja mora i lokalni restorani sa svežom ribom garantuju hedonistički užitak. U dogovoreno vreme povratak u Kartahenu. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Noćenje. 

10. dan: Kartahena – Medeljin

Budjenje i odjavljivanje iz smeštaja. Slobodno vreme za individualne aktivnosti do polaska na aerodrom. Transfer do aerodroma i let za Medeljin. Dolazak u Medeljin i transfer do smeštaja. Veče provodimo uz ritmove antiokijske salse i uživamo u lokalnom specijalitetu Bandeha Paisa. Noćenje.

 

 

 

11. dan: Medeljin

Slobodno vreme ili dan predvidjen za fakultativno upoznavanje “grada večnog proleća”. Ovaj nadimak grad je dobio zbog toga što je temperatura tokom cele godine oko 23 stepena, zbog čega je stalno bogat zelenilom i cvećem. Takodje, Medeljin je poznat i kao jedan od najinovativnijih gradova na svetu i prvi je grad koji je uveo gondole kao sredstvo javnog prevoza. Videćemo trg Fernanda Botera, koji je ovde i rodjen, Palatu kulture, crkvu Verakruz, Nacionalnu palatu itd. Ljubitelji ulične umetnosti mogu posetiti i čuvenu komunu 13, koja je prošarana muralima kolumbijskih i inostranih umetnika. Slobodno vreme. Noćenje. 

12. dan: Medeljin

Slobodan dan u Medeljinu ili fakultativni odlazak od Guatapea (Piedra del Penol) – ogromne granitne stene nadomak istoimenog grada u oblasti Antiokia. Možete se popeti 740 stepenika do vrha koji se nalazi na 2135 m nadmorske visine, i sa kojeg se pruža nestvaran pogled na okolne gradove, jezero Penol i minijaturna ostrva koja se u njemu nalaze. U povratku do Medeljina pravimo pauzu u kolonijalnom gradu Guatape. Šetnja Guatapeom vratiće nas u doba kolonijalizma i očarati njegovom karakterističnom arhitekturom. Nakon toga nastavak putovanja do Medeljina. Dolazak u smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje. 

13. dan: Medeljin – Bogota

Odjavljivanje iz smeštaja, transfer do aerodroma i let za Bogotu. Nakon smeštaja u hotel, slobodno vreme za individualne aktivnosti i uživanje u ritmu četvrtog najvišeg grada na svetu. Noćenje. 

14. dan: Bogota – Zipakira i Guatavita 

Slobodan dan u Bogoti ili vam predlažemo fakultativni izlet do Zipakire i Guatavite. Danas se upoznajemo sa arhitektonskim čudom kolumbijske arhitekture koje se nalazi 180 m ispod zemlje u starom rudniku soli koji je u upotrebi bio još od 5. veka p.n.e. Pre oko 100 godina isklesano je prvo svetilište u kojem su rudari mogli da se mole, ali ćemo mi danas videti impozantnu katedralu iz 1992. godine, u koju može da stane do 8000 ljudi, zbog čega vernici širom Kolumbije dolaze upravo ovde na hodočašće, posebno tokom Strasne sedmice. Takodje, odlazimo na rub prelepe lagune – jezera Guatavita, gde ćemo saznati ko je bio El Dorado, gde je čuveni grad od zlata i šta je to dovelo do toga da veliki broj ljudi strada, da se jedan ubije, a drugi završi pod sekirom egzekutora. Povratak u Bogotu. Slobodno vreme. Noćenje. 

15. dan: Bogota

Slobodan dan u Bogoti ili vam predlažemo da posetite neke od mnogobrojnih interesantnih muzeja ovoga grada, poput muzeja čuvenog kolumbijskog umetika Fernanda Botera ili Muzeja zlata i sl. Noćenje. 

16. dan: Bogota – Beograd

Pakujemo stvari u ranim jutarnjim časovima i napuštamo smeštaj. Transfer do aerodroma i let za Beograd sa usputnim presedanjem. 

17. dan: Beograd 
Dolazak u Beograd. Kraj programa

 

 

SMEŠTAJ :

BOGOTA: Hotel L’Etoile Javeriana 3* ili sl. – nalazi se na 2km od centra grada. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. U okviru hotela nalazi se restoran. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet.

SANTA MARTA: Del Mar hotel 3* ili sl. – nalazi se u distriktu El Rodadero. Hotel se nalazi u blizini plaže. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, sve sobe poseduju sopstveno kupatilo. U sobi se nalazi sef i klima uredjaj. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. 

KARTAHENA: Mansion Hotel Boutique 3* ili sl. – nalazi se u starom delu grada. Sobe su dvokrevetne sa sopstvenim kupatilom. Gostima je dostupan besplatan wifi internet. U okolini smeštaja nalazi se dosta restorana i kafića. 

MEDELJIN: La Campana Hotel Boutique 3* ili sl. – nalazi se u delu grada El Poblado. Sobe su dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. Hotel poseduje restoran. Gostima smeštaja dostupan je besplatan wifi internet. 


MANGA PROMOCIJA

0

 likes / 0 Comments

Arhiva

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec